Profilaxie

      Detartrajul cu ultrasunete este o metoda noua de curatare a dintilor fara a cauza durere. Pentru multe persoane, detartrarea dintilor este o tortura, cavitatea bucala fiind o zona foarte sensibila. Inainte de introducerea ultrasunetelor, curatarea dintilor se facea manual, cu diverse instrumente care puteau rani dintii. Aceasta procedura nu foloseste substante chimice care sa deterioreze dintele sau gingia.  Se recomanda efectuarea unui detartraj o data la 6 luni.

      Periajul profesional se inscrie intre masurile de preventie si este recomandat a fi facut cel putin o data  la 2 luni, mai ales daca sunteti fumator. Periajul profesional se realizeaza cu ajutorul unei periute montata la piesa cot a unitului dentar si cu o pasta speciala. Rolul sau este acela de a inlatura bacteriile depuse pe suprafata dentara, de a indeparta petele si depozitele superficiale de tartru care, netratate la timp, conduc la probleme mult mai grave. De asemenea, periajul profesional este realizat ulterior unei interventii de detartraj cu ultrasunete, cu scopul curatarii suplimentare si a lustruirii dintilor. Acest periaj profesional se realizeaza doar in cabinet si nu trebuie confundat cu periajul rotativ de la domiciliu.

       Fluorizarea reprezinta tratamentul stomatologic prin care se suplimenteaza cantitatea de fluor a dintilor, in scop profilactic si este indicat cu precadere copiilor. Fluorizarea are rolul de a preveni formarea leziunilor carioase si / sau de a reduce progresia cariilor deja existente. Aceasta poate fi realizata atat la cabinetul stomatologic , cat si acasa, de catre pacient prin utilizarea de paste de dinti sau ape de gura pe baza de fluor. Tratamentul de fluorizare se poate realiza de 3 – 4 ori pe an, iar procedura este foarte simpla: dupa o igienizare profesionala, medicul aplica pe dinti solutii, geluri sau lacuri speciale, cu un continut ridicat de fluor, pentru un timp de 1 – 2 minute. Dupa tratament pacientul nu trebuie sa clateasca gura sau sa consume alimente si lichide timp de 30 de minute. Medicul poate prescrie pacientilor produse – paste de dinti si ape de gura – cu o concentratie mai scazuta de fluor, pentru utilizare saptamanala sau zilnica, insa aceste tratamente acasa sunt contraindicate copiilor sub 6 ani.

       Sigilarea este o metoda de prevenire a cariei din santuri, fosete, de pe suprafetele ocluzale si vestibulare ale molarilor si premolarilor si de pe suprafetele orale ale incisivilor superiori. Ea reprezinta un mod sigur si nedureros de a proteja dintii copiilor de carii. Sigilarea dintelui este o manopera neinvaziva, nu presupune efectuarea anesteziei sau folosirea frezelor. Este o tehnica cu un mare succes la copii, fiind foarte bine tolerata de acestia. Conditia esentiala pentru a beneficia de sigilare este ca dintele/dintii respectivi sa nu prezinte nici un inceput de carie. Materialul de sigilare se mentine pentru aproximativ 2 ani, timp in care asigura o protectie impotriva cariei dentare. Eficienta sigilarii este data si de respectarea de catre pacient a masurilor de igienizare.

      Air Flow este un aparat foarte modern, care ajuta la o curatare excelenta a dintilor, chiar si in cele mai greu accesibile zone. Este foarte util în cazul coloratiilor de la nivelul santurilor foarte inguste, in care aparatul clasic de detartraj nu poate patrunde.